Så ser framtiden ut för logistikbranschen

Scroll down
Written by
Stefan Lindau

Country Manager Nordic – Panasonic TOUGHBOOK

När man pratar om framtidens logistiska lösningar blir det lätt att glättiga buzzwords och substanslösa gissningar luftas friskt. Vi har alla hört om hur obemannade drönare ska leverera mat i framtiden och hur förarlösa fordon ska leverera allt snabbare, mer miljövänligt och till ett lägre pris. Men hur ser egentligen framtiden ut för lagerhållning och logistik? I det senaste avsnittet av podcasten Logistiksnack gör jag och Håkan Hammar, Country Manager på Zetes, en rejäl djupdykning i detta spännande ämne. Med oss i studion har vi dessutom finbesök i form av Mats Lindgren, Nordic Strategic Parcel Business Development på Postnord.

Logistikvärlden har minst sagt upplevt ett huvudbry efter ett annat under det gångna året. Pandemin slängde grus i annars så välsmorda försörjningskedjor och ett fartyg på grund i Suezkanalen satte bokstavligt talat stopp för stora delar av havsfraktat gods under veckor – svallvågor vi fortfarande känner av.

Framtiden innebär även den idel utmaningar – och möjligheter, vilket vår gäst Mats Lindgren understryker – för logistikbranschen. Pandemin har förändrat våra köpbeteenden och mer eller mindre snabbspolat utvecklingen framåt för e-handeln. En trend som kommer fortsätta växa är vi kommer få fler, men mindre, butiker där avsaknaden av egna lager är talande. I stället ökar fokus på centralt placerade lagerhubbar där genomloppstiden är snabb. Och med ett ständigt ökande antal aktörer som sysslar med så kallade ”last-mile-transporter” kommer även behovet av samarbete dessa sinsemellan att bli en nödvändighet, inte minst för att få bukt med kostnader men även för att minska den trängsel som redan idag i viss mån uppstått på gator och torg.

Ett mer hållbart tänk är givetvis också något som står på agendan, inte minst då vår gäst i avsnittet spår en årlig tillväxt för e-handeln med 10-15% under kommande år. Här är lösningen tudelad och beroende av ett flertal faktorer. Som vi diskuterade i vårt debutavsnitt står idag misslyckade utkörningar för runt 30% av alla leveranser. Här finns givetvis mycket att göra. Postnord tror till exempel på att mödosamt uppmuntra mottagarna att aktivt välja leveranstider men ser även en framtid där utkörningar till säkra leveransskåp, antingen i form av större brevlådor för fastigheter eller i samhället utspridda lösningar, kommer underlätta för alla parter. Sedan handlar det även så klart om mer konkreta aktiviteter. Det kan då röra sig om att använda fossilfria utkörningsmetoder där det är möjligt, men även utrusta logistikpersonal med rätt data och verktyg, som exempelvis Panasonics tåliga handdatorer, för att öka fyllnadsgraden i fordon och planera perfekta rutter vid utkörning.

En del av ansvaret hamnar givetvis även hos oss konsumenter. Kan vi tänka oss regelbundna leveranstider, kanske i samband med utkörning av mat varje vecka? Och måste verkligen mobilskalet vi precis klickade hem anlända samma dag? Här har vi e-handlande svenskar en del att fundera på.

Se gärna mig, Håkan Hammar och vår gäst Mats Lindgren från Postnord diskutera ovanstående i detalj i vår nya podcast som du finner här.

Read more insights…

Sorry there was an error...
The files you selected could not be downloaded as they do not exist.

You selected items.
Continue to select additional items or download selected items together as a zip file.

You selected 1 item.
Continue to select additional items or download the selected item directly.

Download selected file