Så kommer 5G att revolutionera hur svenska företag arbetar

Du har säkerligen redan hört och sett termen 5G figurera lite varstans. Kanske har du även en 5G-kompatibel mobiltelefon som säljaren utlovade skulle vara snabbare än snabbast (fast du i all ärlighets namn inte riktigt ännu känt någon större skillnad)?

Scroll down
Written by
Stefan Lindau

Country Manager Nordic – Panasonic TOUGHBOOK

Du har säkerligen redan hört och sett termen 5G figurera lite varstans. Kanske har du även en 5G-kompatibel mobiltelefon som säljaren utlovade skulle vara snabbare än snabbast (fast du i all ärlighets namn inte riktigt ännu känt någon större skillnad)?

En sak är säker – utrullningen av 5G är i full gång runt om i Sverige och dess egenskaper kommer för alltid förändra sättet våra stora och mellanstora företag arbetar.

Om detta handlar det senaste avsnittet av podcasten Logistiksnack, där jag och Håkan Hammar på Zetes denna gång får kunnigt besök av Pontus Nordin, Senior Sales Manager IoT på Tele2.

Så vad är det då som kommer att förändras när utrullningen av det svenska 5G-nätet fullbordats och alla, från gemene man till de svenska industrigiganterna, får ta del av det allra senaste inom telekommunikationsteknologi? Och behöver vi verkligen mer fart i nätet?

Precis som när 4G lanserades i Sverige för tretton år sedan är det lätt att blicka ned i sin mobiltelefon och fråga sig om man verkligen behöver den nya tekniken. Svaret låter ofta inte vänta på sig och levereras i form av nya tekniska lösningar och tjänster – funktioner som just möjliggörs av den verktygslåda som nu möjliggörs. Blickar vi tillbaka var en tjänst som Netflix helt omöjlig att tänka sig i en mobiltelefon, men 4G gjorde det möjligt. Samma sak kommer att hända nu när 5G äntrar den svenska marknaden. Och den här förändringen lär vi se redan inom ett par år. Pontus Nordin på Tele 2 berättar i programmet att de redan vid slutet av 2023 kommer att kunna erbjuda 99% av svenskarna 5G-täckning samt täcka 90% av landets yta.

Men tekniken är kanske än mer intressant för svenska företag. Kraftigt ökad bandbredd och lägre responstid är oerhört intressant för automatiserade fordon och robotar, de senare kan till exempel fjärrstyras i realtid på ett helt annat sätt än vad som idag är tekniskt möjligt. Här ligger redan den svenska skogsbranschen, gruvindustrin samt aktörer inom transport och logistik redan långt framme.

För lagerverksamhet, tillverkning och e-handel kommer troligtvis möjligheten till spårning av till exempel beställda produkter eller individuella komponenter att få stort genomslag. Allt mindre och energieffektiva sändare kan kopplas till exempelvis en reservdel och den mottagande fabriken kan i realtid följa dess resa under en betydligt längre period än vad som tidigare varit såväl tekniskt som praktiskt möjligt, en teknisk innovation som troligtvis kommer att göra underverk för den globala tillverkningsindustrin. Även här spelar 5G en stor roll. Där dagens 4G-celler kan hantera 300 objekt möjliggör varje 5G-cell att upp till svindlande 30 000 objekt kan hanteras – en välkommen utveckling som med största säkerhet kommer att komma väl till användning.

Dagens informationssamhälle handlar i mångt och mycket om datainamling, eller kanske mer korrekt – hanteringen och tolkningen av denna. Artificell intelligens och ”big data” har växt fram som trendriktiga begrepp men det är även ett faktum att några av världens idag största företag bygger sina affärsmodeller på just hanteringen av data. Handelsplattformen Amazon är ett exempel, Facebook ett annat. På detta tema spår vår gäst Pontus Nordin att 5G kommer att spela stor roll för nuvarande och framtida innovatörer. Den ökade mängden data som nu kommer att kunna hanteras och inte minst tolkas kommer att välkomnas med öppna armar av dessa digitala guldgrävare.

På så sätt kan vi säga att framtiden redan är här. Men än har vi bara sett toppen av det omtalade isberget och att framtiden kommer att bjuda på en och annan spännande innovation ser jag som en självklarhet. Håll ögonen öppna för nyheter från TOUGHBOOK ang detta.

Lyssna på, Håkan Hammar och vår gäst Pontus Nordin från Tele2 diskutera ovanstående i detalj i det senaste avsnittet av podcasten Logistiksnack som du finner här.

Read more insights…

Sorry there was an error...
The files you selected could not be downloaded as they do not exist.

You selected items.
Continue to select additional items or download selected items together as a zip file.

You selected 1 item.
Continue to select additional items or download the selected item directly.

Download selected file