Maritieme sector vraagt om gespecialiseerde IT-partners

De maritieme wereld is specifiek en alles draait om timing. Flexibiliteit, zorgvuldigheid en snelheid is dan cruciaal. Dit vraagt enorm veel flexibiliteit en kennis van een leverancier.

Scroll down
Written by
Roland de Haas

Co-founder Dutch IT Supplier BV

Maritieme sector vraagt om speciale IT-partners

De maritieme wereld is specifiek en alles draait om timing. Het is vaak lastig aan te geven wanneer een schip precies aankomt in de haven en als het schip eenmaal aan de kade ligt dan wil het zo snel mogelijk vertrekken. Flexibiliteit, zorgvuldigheid en snelheid is dan cruciaal. Letterlijk de boot missen kan voor grote problemen aan boord zorgen, zeker als de volgende haven pas over een aantal weken wordt bereikt.”

Het is moeilijk plannen wanneer een schip exact in de haven aankomt. Dit heeft met meerdere factoren te maken waaronder weersinvloeden, bepaalde wetgeving en/of administratieve zaken die moeten worden aangeleverd alvorens een schip een haven binnen mag. “Dit vraagt enorm veel flexibiliteit en kennis van een leverancier,” zegt Roland de Haas van Dutch IT Supplier, een organisatie die gespecialiseerd is in advies en IT-oplossingen voor klanten die actief zijn in de maritieme sector.

De IT industrie en haar oplossingen volgen elkaar in rap tempo op. Bij blijven met deze ontwikkelingen kost tijd en specialisme, aangezien IT steeds meer facetten van de maritieme sector raakt. Van IOT data van de sensoren tot aan crew wellfair oplossingen aan boord.

Alles komt op het IT netwerk samen!

Onze kracht is om de juiste combinatie te maken tussen standaard kantoorautomatisering en maritiem gecertificeerde hardware. Hierdoor creëren wij voor de markt economisch interessante oplossingen met wereldwijde support.

Aan boord van een schip moet de navigatie en communicatie apparatuur voldoen aan keurmerken. Deze apparatuur wordt geleverd door partners van ons en wij ondersteunen deze partners met de infrastructuur aan boord van de schepen.

Roland de Haas haalt een aantal redenen aan waarom een specialistische IT-partner voor de maritieme sector noodzakelijk is.

Connectiviteit en bandbreedte

“Een van de grootste uitdagingen in de scheepsvaart is connectiviteit. Dit is het grootste verschil tussen kantoorautomatisering en IT aan boord van schepen. Op het moment dat een schip de haven uit vaart, verdwijnt de verbinding met de mobiele signalen(wifi/4G/5G) met standaard apparatuur zeer snel.  Verder op zee wordt er overgeschakeld op satellietcommunicatie. Dit is een goed en stabiel netwerk maar met een minimale bandbreedte en extreem duur in gebruik. Dit betekent dat voor communicatie oplossingen aan boord, er altijd rekening gehouden moet worden met een beperkte bandbreedte en de kosten hiervan. Om dit zo voordelig mogelijk beschikbaar te hebben adviseren wij specifieke oplossingen. Denk hierbij aan High-Gain antennes maar ook data compressie technieken.” gaat De Haas verder.

Connectiviteit aan boord van het schip wordt steeds belangrijker. Steeds meer apparatuur is voorzien van sensoren, al die sensoren leveren data en met behulp van slimme technieken zoals business intelligence, kan je deze data vertalen naar waardevolle informatie.

Lange levensduur

“Veel schepen worden gebouwd om tientallen jaren operationeel te zijn. Dit heeft gevolgen voor de IT-infrastructuur. Oudere schepen zijn voorzien van specifieke sensoren en connectoren (zoals RS-232 / Com poorten) die ook uitgelezen moeten worden. Specifieke configuraties zijn dus noodzakelijk om de nieuwe hardware hier naadloos op aan te laten sluiten. Om een goed inzicht te hebben in de behoefte van klant is het heel belangrijk om deze specifieke voorwaarden te weten, alvorens een goed advies te kunnen uitbrengen,” vertelt De Haas.

Gevecht tegen de elementen

“Op het dek en in de laad- en machinekamers van schepen moet de apparatuur bestand zijn tegen: water, trillingen, warmte, wind, stof en zout.  Naast de elementen is de bemanning over het algemeen wat ruwer en hebben ze vaak vuile handen,” gaat De Haas verder.

“De TOUGHBOOK notebook en tablet devices van Panasonic doen hun naam eer aan: ze zijn robuust, ongevoelig voor vuil en bestand tegen alle weersomstandigheden. Bovendien kunnen opties zoals scanners of seriële poorten heel eenvoudig worden toegevoegd.” besluit De Haas. “De initiële aanschafprijs van een Toughbook is hoger dan een standaard notebook, maar deze investering verdient zich al snel terug in het dagelijks gebruik. Panasonic heeft de juiste accessoires en uitbreidingsmogelijkheden die exact zijn afgestemd op het effectief gebruik van de devices. Kijkend naar levensduur, gebruiksgemak en kwaliteit is een TOUGHBOOK een verantwoorde investering.

Globale dekking

Door het internationale karakter van de maritieme sector is het belangrijk dat een fabrikant wereldwijd service en support kan bieden. Panasonic heeft zo’n globale footprint in combinatie met haar kennis en ervaring op het gebied van robuuste devices “Dit is heel belangrijk voor de scheepvaart omdat een schip niet even terug kan varen naar de thuishaven als er een probleem is. Met Panasonic weten we dat er in elk land wel reparaties kunnen worden uitgevoerd of een vervangend device kan worden geleverd,” besluit De Haas.

 

Header image source: Lukassek/shutterstock.com

Read more about IT in the maritime sector

Read more insights…

Sorry there was an error...
The files you selected could not be downloaded as they do not exist.

You selected items.
Continue to select additional items or download selected items together as a zip file.

You selected 1 item.
Continue to select additional items or download the selected item directly.

Download selected file