Hur arbetar vi hållbart i en tid av ökad e-handel?

E-handeln har formligen exploderat under pandemin. Varje dag, timme och minut flödar paket längs vägar, räls och i luften runt om i Sverige. Samtidigt råder sällan skådad konsensus kring faktumet att vi måste arbeta med hållbarhet som ledstjärna, inte minst inom logistiksektorn.

Scroll down
Written by
Stefan Lindau

Country Manager Nordic – Panasonic TOUGHBOOK

E-handeln har formligen exploderat under pandemin. Varje dag, timme och minut flödar paket längs vägar, räls och i luften runt om i Sverige. Samtidigt råder sällan skådad konsensus kring faktumet att vi måste arbeta med hållbarhet som ledstjärna, inte minst inom logistiksektorn. Är kombinationen ökad webbhandel och hållbarhet omöjlig? Om det och mycket mer diskuterar jag och Håkan Hammar, Country Manager på Zetes, i en ny podcast. Med en ökad e-handel följer spännande innovationer och inte minst ändrade konsumentbeteenden.

Där vi tidigare förväntade oss att en vara skulle levereras inom kanske en veckas tid har vi som köpstarka konsumenter en helt annan tidsram i åtanke – helst ska varan åtminstone vara framme dagen därpå, allt oftare efterfrågas leveransalternativ samma dag. Mängden paket sätter också ombud och speditörer på prov. Vi ser allt fler leverantörers logotyper på bilar och cyklar runt om i landets städer. När jag häromdagen besökte mitt lokala paketombud berättades det för mig att där man för tio år sedan kanske hanterade tio paket om dagen såg man idag en kraftig ökning i hanteringen och räknade med en daglig omsättning på mellan 70 och 100 kollin.

Här finns som synes stor potential till förbättringar som därtill leder till en mer hållbar logistikkedja. Och dessa förbättringar lutar sig i hög utsträckning mot tekniska lösningar och innovationer. The Perfect Order handlar egentligen mellan raderna om konstant tillgång till aktuell data. Detta förutsätter en digital logistikkedja där ordrar och produkter kan följas i alla skeenden. En given förutsättning för detta är mobila handenheter och datorer som är uppkopplade mot molnet. Informationen måste också enkelt kunna delas med andra aktörer för att undvika onödiga avbrott eller uppehåll. På så sätt kan dessutom resurser frigöras när exempelvis ett paket blir försenat. En chaufför kan då enkelt meddela detta via sin uppkopplade TOUGHBOOK-enhet varpå personal på en logistikhub kan rikta sin uppmärksamhet mot andra uppgifter till dess att föraren faktiskt anländer.

En ack så viktig detalj i sammanhanget som tyvärr ofta uteblir från samtalet är den om bokstavlig hållbarhet. När företag idag tillfrågas om hur länge de räknar med att produkter som bärbara datorer eller andra portabla enheter förväntas hålla innan de ersätts blir svaret runt 1,5 år. För mig som representerar ett företag där våra erkänt tåliga TOUGHBOOK-enheter är byggda för att klara betydligt fler år av slitsam hantering är det rena antitesen till hållbart tänk och agerande. Eller för att tala klarspråk – det är ett resursslöseri som syns på den sista raden, både för moder jord och kvartalsrapporten.

En hållbar enhet sparar tid, pengar och naturresurser då onödiga avbrott undviks, produktiviteten ökar och fysisk utrustning helt enkelt räcker längre. Det vinner alla på.

Se gärna mig och Håkan Hammar diskutera ovanstående i detalj i vår nya podcast som du finner här.

Read more insights…

Sorry there was an error...
The files you selected could not be downloaded as they do not exist.

You selected items.
Continue to select additional items or download selected items together as a zip file.

You selected 1 item.
Continue to select additional items or download the selected item directly.

Download selected file