Skip to main content
Field Engineers holding a TOUGHBOOK 20 rotating picture

Blir 5G nyckeln till Industri 4.0?

Written by John Harris, Global R&D Director and Frank Wuestefeld, Senior Sales Engineer at Panasonic Mobile Solutions Business Division

Blir 5G nyckeln till Industri 4.0?

Field Engineer holding a TOUGHBOOK 20

Vi är alla bekanta med science fiction-framtiden där teknologi blivit ett med mänskligheten och gränsen mellan människa och maskin suddats ut. Plötsligt kan maskiner bota sjukdomar och hjälpa oss ersätta monotona och triviala arbetsuppgifter… ja, du kan resten. Många förutspår att 5G-standarden kommer att vara grundpelaren i denna framtid – en framtid man utanför sci fi-kretsar kallar för den fjärde industriella revolutionen, eller Industri 4.0, där allt är anslutet och digitaliserat.

Det finns redan nu en aptit för 5G i Europa: Vi ser dataförbrukningen dubblera för varje år och användartjänster som exempelvis streaming driver mycket av denna trafik. Och det kommer bara att öka i framtiden i takt med utökningen av 4K- och 8K-innehåll. Inom företagsmiljöer finns det en mängd uppenbara fördelar med en 5G-ansluten värld, där miljarder enheter kan anslutas för att leverera Internet of Things (IoT). Den breda sammanslutningen av enheter kommer inte bara kunna hjälpa företag att automatisera triviala processer, utan också hjälpa företag med att träda in i den nästa digitala förvandlingen med utbredelsen av förstärkt och virtuell verklighet (AR/VR), robotik samt tränings- och e-hälsoapplikationer. 

Men exakt hur kommer 5G att hjälpa till med detta? Rent lingvistiskt är steget från 4G till 5G till synes litet, men teknologiskt sett är det milslångt. 5G har kapacitet att leverera vad som kallas Extreme Mobile Broadband (eMBB) på upp till 200Gbps, vilket är tio gånger så snabbt som 4G LTE – den snabbaste typen av nätverk i de flesta smarta telefoner i dag. Med andra ord kommer 5G-enheter kunna ladda ned en två timmar lång film på bara tre sekunder.

Mer stabilitet

I tillägg till ovan vill 5G också leverera mer stabila nätverk med lägre fördröjning (en tiondel av 4G LTE), vilket är avgörande när det kommer till Critical Machine Type Communication (cMTC) som används för att hantera kritiska industriella maskiner.

Skalan för antalet anslutna enheter hoppar också till en ny nivå med Massive Machine Type Communication (mMTC). Det gör att vi kan nå över en miljon anslutna enheter per kvadratkilometer (tio gånger så mycket som 4G LTE).
5G bjuder också på möjligheter för operatörerna att anpassa nätverket på nya sätt. Det fysiska nätverket kommer att kunna delas upp i flera virtuella nätverk, så att operatören kan använda den rätta ”delen” av nätverket efter behov, precis som kunder tekniskt sett kan skapa deras eget privata 5G-nätverk från ett större fysiskt 5G-nätverk.

Det låter nästan för bra för att vara sant, och sanningen är att det finns utmaningar som måste överkommas för både leverantörer och företag. Utrullningen av 5G är fortfarande i sin linda och har hittills bara använt frekvenser under 6GHz. Det är perfekt för de många framtida 5G-smarttelefonerna, men för att uppleva den fulla 5G-potentialen behöver vi vänta på användandet av millimetervågspektrum.
Qualcomms vd, Cristiano Amon, har sagt att ”5G i verkligheten är kombinationen av frekvenser under 6GHz och millimetervågor, och det kommer att ske på en global nivå.” År 2021 räknar Qualcomm med att alla ledande ekonomier i världen har implementerat millimetervågteknologi, och det kommer också vara nödvändigt när vi pratar om användningsområden utöver 5G-smarttelefoner. Millimetervågor diskuteras i 5G-konversationer inom många branscher och kommer att bli en del av både privata och offentliga 5G-nätverk i framtiden. Med den rätta teknologin kan befintliga 4G-nätverk uppgraderas till att existera sida vid sida med 5G.

Det finns en gigantisk potential i 5G för företag. Qualcomm värderar att 5G år 2035 kommer att ligga till grund för upp till 12,3 biljoner dollar i både produkter och tjänster som kan existera tack vare 5G i branscher som detaljhandel, logistik, underhållning och utbildning.

Samtidigt tror Qualcomm att 5G kommer att vara med och skapa upp till 22 miljoner jobb år 2035 och stärka den globala GDP-tillväxten med 3 biljoner dollar från 2020 till 2035.

5G kommer att säkerställa en större automatisering och effektivisering hos produktionsfabriker, hjälpa logistikföretag och transportkedjor att revolutionera branschen med självkörande fordon och automatiserade processer. Vi kommer även att se detaljhandelsbranschen använda förstärkt verklighet (AR) för att förvandla shoppingupplevelsen genom användandet av integrerade och anslutna IoT-enheter.

Det finns massor av möjligheter med 5G, och en sak är säker: Vi står inför den nästa stora industriella revolutionen. Trots att 5G är en framtidsteknologi så är framtiden inte längre bort än att du bör fundera över hur ditt företag och din bransch kan utnyttja de kommande teknologiska verktygen. Annars är risken att de andra hinner före dig.

Läs mer om framtidens teknik i vårt whitepaper

Get in touch

If you would like to discuss any of the topics featured on this blog or want one of our experts to get in touch to see how we can help with your IT mobility challenges, then please use the Contact Us button to get in touch.

Get in touch